BJJ, SW & MMA

BJJ – Brasiliansk Jiu Jitsu

Sedan 2018 har Märsta Alliance Brasiliansk Jiu Jitsu Nogi och Gi på schemat.

Vi både med Gi och NoGi BJJ alltså Brasiliansk Jiu Jitsu utan Kimono/Gi även kallat Submission Wrestling eller SW. Märsta Alliance är från januari 2019 en del av Team Gringo Jiu Jitsu och blir därmed en av norrorts största kampsportsföreningar med BJJ. Vi har löpande intag under terminen kontakta oss via Facebook om du har frågor.

Som träningsutrustning fungerar till en början oömma kläder, shorts eller mjuka byxor samt t-shirt. Annan lämplig utrustning att införskaffa är framförallt tandskydd, särskilda träningskläder som rashguard och spats/tights utan dragkedjor eller fickor. Tandskydd, långärmad rashguard/funktionströja och tights/spats är obligatoriskt för ordinarie elever.

Vi välkomnar alla som vill besöka oss med ett öppet sinne och tror på öppna dörrar och kamratlig atmosfär i träningslokalen. Vi har regelbundet utbyten med besökande elever från bland annat Stockholm, Uppsala, Sollentuna, Upplands Väsby, Rosersberg, Knivsta mfl.

Våra instruktörer har lång erfarenhet med många års träning på större klubbar i  Stockholm & Uppsala.

Huvudinstruktörer:

Michael Höjermark


Har tränat BJJ Sedan 2007 tävlat och tränat inom BJJ, Submission Wrestling, Shootfighting & MMA. Har Brunt bälte i BJJ och Lila bälte i 10th Planet Jiu Jitsu.

Carl Frank

Har tränat och tävlat inom BJJ & Submission Wrestling Sedan 2010. Har Lila bälte i BJJ & 10th Planet Jiu Jitsu.

Mer om vår BJJ träning

Träningen består vanligtvis först av en kort uppvärmning av lederna sedan följer en teknikdel där tekniker tränas med olika grad av motstånd för att sedan implementeras i sparring. Sparringen utgör en stor del av vår BJJ träning ca 30 min fri sparring och 30 min positionssparring per pass. Den stora mängden fri sparring med fullt motstånd validerar effektiviteten och ger ett värdefullt kvitto på att tekniken fungerar även i verkliga kampmoment. Positionsparringen är ovärderlig för att utveckla en djupare förståelse för detaljer inom Jiu Jitsun. Som självförsvar är därför BJJ ett av de mest effektiva och säkra kampsporterna att träna.

Sporten har de senaste åren vuxit sig allt mer populär då fler upptäcker BJJ där utvecklingen man kan göra är så gott som ändlös. Teknik och erfarenhet utvecklas hela tiden på internationell nivå och sprider sig genom tävlingar, träningsutbyten och internet. Detta har fått sporten att utvecklas enormt de senaste åren. Utövare både män och kvinnor i alla åldrar och storlekar kan anpassa BJJ efter sina förutsättningar och många uppskattar BJJ för sin kamratliga atmosfär med god sammanhållning och utmanande träning.

Graderingsystemet inom BJJ består av 5 nivåer som vuxen utövare. Nivån representeras av bälten i olika färg  dessa är vit, blå, lila, brun och svart. Varje nivå brukar i regel ta omkring 2-3 år vilket gör resan från vit till svartbälte omkring 10 år och ofta längre.

Brasiliansk Jiu Jistu liknar Judo men har ett större fokus på markkampen i Judo kallad Newaza. Jujutsu och Sport Ju-Jutsu har många likheter med Brasiliansk Jiu Jitsu skillnaderna är framförallt träningsmetodiken, regler i tävling och filosofin bakom konsten och idrotten. Vår träning lägger framförallt fokus på teknik som testas i sparring.

Självförsvar

Vi har inte ett uttalat fokus på självförsvar men den stora mängden sparring och kampmoment ger ett mycket bra självförsvar. Den stora fördelen med BJJ som självskydd är att våldstrappen kan hållas minimal då sparkar mot tex genitalier och stuphuvud inte är förstahandsvalet inom BJJ. Många situationer där vänner, bekanta eller en vilsen främling blivit överförfriskade och måste hållas fast kanske ett fasthållningsgrepp är bättre lämpat än en välriktad spark eller fingrar i  ögonen. En stor del av träningen går dessutom ut på att effektivt skydda sig och försvara sig liggandes på rygg. Av den anledningen är Brasiliansk Jiu Jitsu ett av de bästa lämpade att ta sig från ett överfall där man befinner sig på ryggen, som är en av de primära anledningarna att många söker ett självskydd.

MMA – Mixed Martial Arts
MMA-klasser hålls för elever som har minst ett års erfarenhet av BJJ/SW eller 100 timmar på mattan, samt ett halvårs eller 50 timmars erfarenhet av ThaiBoxning eller kickboxning/boxning. Innan denna mängd erfarenhet har uppnåtts hänvisar vi till våra BJJ & Muay Thai Klasser.

Våra MMA-pass är ofta fokuserade på brottning klinch och nedtagningar. Vi rekommenderar starkt att man parallellt tränar thaiboxning för att lära sig den stående delen av MMA. På våra träningar delar vi alla matta oavsett erfarenhet och nivå.

För MMA elever är det obligatoriskt med boxhandskar, mma-handskar, tandskydd, suspensoar och benskydd. För stående sparring skall man ha minst 14oz boxningshandskar.