BJJ & NoGi BJJ / Submission Wrestling

BJJ – Brasiliansk Jiu Jitsu

Börja träna BJJ hos oss vi har en familjär stämning med utövare på alla nivåer. Träningsformen är både rolig och utmanande vi har löpande intag med grundkuser som förklarar grunderna som tar dig från helt ny och hela vägen till avancerad utövare.

Vill du börja träna med oss? Tveka inte att kontakta oss! Vi ser fram emot att få lära känna dig! 

Vi tränar både med Gi och utan Gi alltså Brasiliansk Jiu Jitsu utan Kimono/Gi (NoGi) även kallat Submission Wrestling eller SW. Märsta Alliance är en del av Team Gringo Jiu Jitsu och är en av norrorts största kampsportsföreningar med BJJ.

Som träningsutrustning fungerar till en början oömma kläder, shorts eller mjuka byxor samt t-shirt. Annan lämplig utrustning att införskaffa är framförallt tandskydd, särskilda träningskläder som rashguard och spats/tights utan dragkedjor eller fickor. Tandskydd, långärmad rashguard/funktionströja och tights/spats är obligatoriskt för ordinarie elever.

Vi välkomnar alla som vill besöka oss med ett öppet sinne och tror på öppna dörrar och kamratlig atmosfär i träningslokalen. Vi har regelbundet utbyten med besökande elever från bland annat Stockholm, Uppsala, Sollentuna, Upplands Väsby, Rosersberg, Knivsta mfl.

Våra instruktörer har lång erfarenhet med många års träning på större klubbar i  Stockholm & Uppsala.

Mer om vår BJJ träning

Träningen består vanligtvis först av en kort uppvärmning av lederna sedan följer en teknikdel där tekniker tränas med olika grad av motstånd för att sedan implementeras i sparring. Sparringen utgör en stor del av vår BJJ träning ca 30 min fri sparring och 30 min positionssparring per pass. Fri sparring med fullt motstånd validerar effektiviteten och ger ett värdefullt kvitto på att tekniken fungerar även i verkliga kampmoment. Positionsparringen är ovärderlig för att utveckla en djupare förståelse för detaljer inom Jiu Jitsun. Som självförsvar är därför BJJ ett av de mest effektiva och säkra kampsporterna att träna.

Sporten har de senaste åren vuxit sig allt mer populär då fler upptäcker BJJ där utvecklingen man kan göra är så gott som ändlös. Teknik och erfarenhet utvecklas hela tiden på internationell nivå och sprider sig genom tävlingar, träningsutbyten och internet. Detta har fått sporten att utvecklas enormt de senaste åren. Utövare både män och kvinnor i alla åldrar och storlekar kan anpassa BJJ efter sina förutsättningar och många uppskattar BJJ för sin kamratliga atmosfär med god sammanhållning och utmanande träning.

Graderingsystemet inom BJJ består av 5 nivåer som vuxen utövare. Nivån representeras av bälten i olika färg  dessa är vit, blå, lila, brun och svart. Varje nivå brukar i regel ta omkring 2-3 år vilket gör resan från vit till svartbälte omkring 10 år och ofta längre.

Brasiliansk Jiu Jistu liknar Judo men har ett större fokus på markkampen i Judo kallad Newaza. Jujutsu och Sport Ju-Jutsu har många likheter med Brasiliansk Jiu Jitsu skillnaderna är framförallt träningsmetodiken, regler i tävling och filosofin bakom konsten och idrotten. Vår träning lägger framförallt fokus på teknik som testas i sparring.

Självförsvar

BJJ är ett mycket bra självförsvar den stora mängden sparring och kampmoment övar dig på att kunna agera rationellt även i pressade situationer. Vi tränar från stående brottning och klinch med nedtagningar. Men den största delen av träningen går ut på att effektivt skydda sig och attackera sin motståndare på marken. BJJ är mycket effektivt när du ligger på rygg med en angripare över dig en av de primära anledningarna man vill träna självförsvar.